Djembe lessen

In de West-Afrikaanse tradities wordt veel muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Het is naast het uiten van plezier en lekker samenspelen ook een manier van communicatie. De ritmes die daar gespeeld worden hebben een betekenis, en worden gespeeld tijdens rituelen (zoals bruiloft,doop, genezing, werken op het land). Door middel van hun instrument “praten” ze met elkaar.

In deze cursus van 10 Djembé lessen maak je als eerste kennis met de djembé, een trommel die je met je handen bespeelt. Na de eerste uitleg over de techniek en verschillende klanken die er gemaakt kunnen worden, gaan we een Djembé ritme spelen. Later komen er nog meerdere ritmepatronen op de djembé bij en worden die door elkaar gespeeld, (waardoor er poliritmiek ontstaat. De begeleiding op de bastrommels (de dunduns) speelt daarbij een rol.

Door middel van breaks en arrangementen leer je te reageren (en communiceren) op je instrument. Op het einde van de cursus  zult je merken dat je eigenlijk best snel in staat bent om met elkaar swingende muziek te maken. Op een speelse manier ga je aan de slag met wezenlijk onderwerpen zoals samenspel – luisteren naar elkaar – communicatie en jezelf laten zien doormiddels van je Djembé.

 Waarom zou je djembe willen leren spelen?

 • Allereerst natuurlijk omdat het heel leuk is om een muziekinstrument te leren spelen
 • Het leuk is om andere mensen te ontmoeten
 • Spelenderwijs leer je samen werken
 • Het stimuleert je creativiteit
 • Het ontspant en je krijgt veel energie terug
 • Het verbetert je vermogen om te luisteren
 • Een perfecte les in gelijkheid
 • Het geeft je een gevoel van vrijheid
 • Je ontwikkelt jezelf
 • Het brengt plezier en een positieve ‘drive’ in je leven
 • Door de aanhoudende activiteit bevorder je uithoudingsvermogen
 • Je bewustzijn wordt ontwikkeld
 • Doorbreekt sociale belemmeringen
 • Geeft een gevoel van welzijn

Verbetert je communicatie

Wil jij kennis maken met de West-Afrikaanse Djembé? Meld je dan nu in voor deze kennismaking cursus.

Djembé is toegankelijk voor iedereen, je hebt er geen muzikale achtergrond of opleiding voor nodig, iedereen heeft ritme. Denk maar aan je hart of aan een beweging als lopen. Het alsmaar herhalen van een ritme zorgt ervoor dat je fysiek, emotioneel en mentaal in balans wordt gebracht.

In de West-Afrikaanse tradities wordt veel muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Het is naast het uiten van plezier en lekker samenspelen ook een manier van communicatie. De ritmes die daar gespeeld worden hebben een betekenis, en worden gespeeld tijdens rituelen (zoals bruiloft,doop, genezing, werken op het land). Door middel van hun instrument “praten” ze met elkaar.

Bewezen is dat het de hersenactiviteit activeert en je geestelijk en lichamelijk in balans wordt gebracht, het versterkt je bewustzijn en geeft je ontspanning. Kortom drummen, naar ritmes luisteren en ze ‘te voelen’ is een heel leuke en gezonde bezigheid. Het is zeer motiverend voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Probeer je maar eens een leven zonder muziek voor te stellen zelf ga je dan al snel iets produceren al was het maar wat tikken met je vingers op bijvoorbeeld de tafel. Grijp je kans, hoeveel meer goede redenen heb je nodig? Kom lekker trommelen!

De lessen worden gegeven door Patrick Ngambi. Deze zijn stuk voor stuk een ‘must’ als u geïnteresseerd bent in de Afrikaanse cultuur.

Docent Patrick Ngambi is geboren in 1972 in Douala Kameroen en woont nu meer dan 20 jaar in Nederland (Uitgeest) en is vader van een zoon Matindi. Hij volgde Djembé lessen bij verschillende grote Djembé-meesters uit Senegal, Guinee en Mali  Patrick is naast djembe-leraar en entertainer ook oprichter van stichting Afrikontact Promotions en de Djembé Band Zamana.

Bij Patrick Ngambi ligt het accent bij het muziek maken niet op het presteren. Zijn lessen en workshops zijn dan ook een aanrader voor jong en oud en voor een ieder die zich wil laten raken door zijn passie voor muziek, zijn positieve levensinstelling als mens en plezier dat hij met je deelt tijdens zijn lessen en workshops.

Het doel van de Stichting Afrikacontact Promotions is het promoten van de Afrikaanse cultuur in Nederland door middel van het organiseren van Afrikaanse evenementen zoals: Afrikaanse modeshows, bedrijfs- en/of schoolfeesten, festivals, concerten, Afrikaanse dansfeesten en workshops naast de wekelijkse lessen.

De lessen worden gegeven op woensdagavond, er zijn zowel lessen voor kinderen en volwassenen, voor beginners als voor gevorderden. De lessen zijn anderhalf uur lang, in de les wordt veel aandacht gegeven aan de juiste techniek om de djembe te spelen, aan het samenspelen, aan de ontwikkeling van je creativiteit en natuurlijk aan het samen plezier hebben!

De klanken van de djembé geven blijdschap en plezier! Samen muziek maken vanuit het naspelen van verschillende ritmes die hij je aanleert, geeft dat je je ontspant en geniet van het diepe en intense geluid van de trommel. Het gaat tijdens de lessen en workshops om het ritme, het samenspelen en bovenal om het plezier. Patrick heeft goed door wanneer iemand de draad kwijt is van het trommelen en helpt deze weer op te pakken.

Djembélessen voor beginners:

Op woensdagavond van 19:00 uur tot 20:30 uur Bij “de Evenaar” Jupiterstraat 139 te Krommenie

Op zaterdagochtend van 11.30 uur tot 13.00 uur bij “De Ark” Muiderbos 36 te Hoofddorp.

Deze lessen worden onder begeleiding van de meesterdrummer Patrick Ngambi (Kameroen) gegeven.

Samen drummen is het leukste wat er is. Met z’n allen zittend in een kring en muziek maken is voor iedere Afrikaanse trommelaar een ‘must’. Elke Djembéspeler is evenwaardig. Iedereen kan een ‘solo moment’ hebben waarbij een improvisatie gespeeld wordt, zolang als hij/zij op het ritmische patroon blijft.

. Er zal voor- en nagespeeld worden op de Djembé en andere Afrikaanse instrumenten. Er zullen muzikale gesprekken met de docent, de cursisten én het publiek worden gevoerd in de vorm van vraag- en antwoordspelletjes met je instrument. Maar ook het  swingende geluid van alle trommels die hetzelfde ritmische patroon spelen, is een unieke ervaring voor de cursisten en docenten

Djembé lessen voor gevorderden.

Op woensdagavond van 20:30 uur tot 22:00 uur Bij “de Evenaar” Jupiterstraat 139 te Krommenie

Op zaterdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur bij “De Ark” Muiderbos 36 te Hoofddorp.

Samen drummen is het leukste wat er is. Met z’n allen zittend in een cirkel en muziek maken is er voor iedere Afrikaanse trommellaar een ‘must’. Elke Djembéspeler is evenwaardig.

Iedereen kan een ‘solo moment’ hebben. Waarbij een improvisatie gespeeld wordt zolang als hij/zij op het ritmische patroon blijft.

Er zal voor- en nagespeeld worden op de Djembé en andere Afrikaanse instrumenten. Er zullen muzikale gesprekken met de docent, andere cursisten én het publiek worden in de vorm van vraag- en antwoordspelletjes met je instrument.

Ook het swingende geluid van alle trommels, die hetzelfde ritmische patroon spelen is een unieke ervaring voor de cursisten en docenten.

Djembélessen voor beginners leerlingen: zaterdagochtend van 11.30 uur tot 13.00 uur is er ook West-Afrikaanse percussielessen voor beginners, onder leiding van de meesterdrummer Patrick Ngambi (Kameroen).

In deze cursus ga je leren hoe je de Afrikaanse Djembé kunt bespelen. We besteden veel aandacht aan de juiste slagtechniek en lichaamshouding. Een correcte techniek heeft tot gevolgd dat je langer kunt spelen en dat de ritmes beter klinken en

makkelijker aangeleerd kunnen worden. Afhankelijk van hoe snel iedereen de slagen onder de knie heeft, zullen we minimaal drie Afrikaanse ritmes met alle variaties bestuderen en leren in iedere serie van 10 lessen.

Het accent zal daarbij liggen op het correct samenspelen van de verschillende ritmes, zodat het echte gevoel van Afrikaanse muziek ontstaat. We zullen daarbij aanwijzigingen geven om vanaf het begin te proberen de ritmes vanuit een natuurlijke beweging en gevoel te spelen.

Daarnaast zullen we oefeningen doen, die je helpen om beter te doorgronden wat de culturele oorsprong en de werking van de ritmes zijn. Vanuit die ervaring kun je de ritmes makkelijker en beter spelen.

Het is geen vereiste om zelf een Djembé te bezitten, er zullen namelijk een aantal instrumenten gehuurd kunnen worden voor een periode van 10 weken.

De kennismaking kosten voor nieuwe leden is € 90,- voor een periode van 10 weken en ieder les zal anderhalf uur duren.

Het huren van een Djembé voor een periode van 10 weken is € 50,- De Djembé die gehuurd wordt voor de periode van 10 weken kan dan naar huis worden meegenomen. Het lesgeld is inclusief koffie en thee in de pauze.

Print Friendly, PDF & Email